събота, 4 февруари 2012 г.

Аранжиране на дневната с картини

            Картините внасят много цвят и красота във всеки дом. Преди да се ориентирате към купуването на такъв предмет за дома е необходимо да имате идея къде и как ще го поставите, каква големина ще изберете, да се съобразите с мебелите, стила и цвета. Първо трябва да помислите за стените, не на всяка стена ще стои добре картина. Идеалното място е гладка, боядисана със светъл сдържан нюанс стена, но в никакъв случай еднакъв или близък до фона на картината.  
       Днес присъствието на живопис в дома се смята за изискан вкус. Картината е класическият вариант за украсяване на интериора. Често тя се заменя с репродукция или принтирано копие. Правилно е картината да се закачи на нивото на очите – 1,5 метра от пода. Не е задължително  да слагате шедьоври по всички стени. Достатъчни са няколко платна на две-три места. Също така може да се поставят върху рафтове или шкаф. 
      Трябва да избирате картините според интериора. Затова обърнете внимание  на жанра. Яркия градски пейзаж е подходящ за хола, там той ще създаде настроение. Селския пейзаж, изпълнен със светлина и пастелни тонове, е подходящ за спалнята. Обикновено картините в спалнята се разполагат над леглото. Библейските и античните сюжети ще внесат в дома ви елемент на разкош. Но не всяка подредба ще понесе такава картина. Тя добре ще се вписва в класически интериор. За интериор, изпълнен в стил ампир са подходящи картини с военни сцени. Помислете и за изкуствено осветление специално предназначено за картините, защото не винаги те може да се поставят на най-осветеното масто в помещението. Друг вариант са картини, които съставят една композиция. Например, малки картини, разположени около една голяма. Такава композиция изглежда добре в голяма просторна стая с висок таван. Платната които са еднакви по размер, могат да бъдат подредени в редица, на равно разстояние една от друга или в шахматен ред, но е важно да се спазват равни интервали. Малката картина поставена самостоятелно на стената може да се загуби, затова е хубаво да се направи композиция от малки картини. Добре е да се групират на едно място. 
       За обединяване на картините със стаята ще помогнат рамките, подбрани по стила на интериора, цвета и материята на мебелите. Модата на рамките следва тенденциите на интериорния дизайн, затова винаги може да се избере необходимата. За стая, в стила ар-деко подхожда сребърна, бяла или черна рамка със закръглени ъгли и ясни вертикални линии. Рамката в стила модерн имитира бронз, преплетен в изискани линии. Златните рамки в класически стил съдържт орнаментални релефи. Рамките от ампирския стил са декорирани с повтарящи се елементи от стилизирани лаврови клонки и арки. Рамките от стила барок се отличават с множеството завъртулки. Рамките в етно стил са изработени от природни материали - ротанг, бамбук, миди и раковини. Рамките в кънтри стил са дървени или боядисани в жълто-кафяви или вишневи тонове. Алуминиевите рамки са много подходящи за съвременния интериор. Съвременният стил позволява даже картина без рамка. Цветът, дизайнът, ширината на рамката променят зрителното възприемане на картината. Например, широките рамки задълбочават пространството на платната и са подходящи за малки картини. Тесните рамки привличат вниманието към детайлите, в тях добре изглеждат големи картини, етюди и акварели. 

6 коментара:

 1. Много благодаря за полезната статия.Определено един дом за да стане истински такъв и според мен трябва да се отдели специално внимание на аранжировката и декорациите.За интериор, изпълнен в стил ампир са подходящи картини с военни сцени. Добре ни съветвате да помислим и за изкуствено осветление специално предназначено за картините, защото не винаги те може да се поставят на най-осветеното масто в помещението. Друг вариант са картини, които съставят една композиция. Например, малки картини, разположени около една голяма. Точно това е изборът на който съм се спряла, като че ли по този начин допълват голямата картина.

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря за ползотворния коментар.

  ОтговорИзтриване
 3. Винаги ми е било странно как само с една картина поставяйки на стената помещението, може да придобие съвсем друг и коренно различен облик.Важно е каква картина се избира.На скоро подарихме на майка ми една в огнени цветове с лалета.Пасна перфектно на кухнята ни и така сякаш стана още по уютна.Показвате и различни модели и ни съветвате, за което ви благодарим.Камината е чудесно място за вечери със семейството, но малко домове могат да си я позволят.

  ОтговорИзтриване
 4. Поздравления за красивата аранжировка,която сте създали.Всичко изглежда доста свежо и приятно.Определено бих поставила подобни картини в кухнята си, да не говорим, че и като цветове в момента си п азват идеално,което е страхотно.Ще се радвам ако ни показвате още идеи,които да можем сами да осъществяваме, а не да разчитаме само на закупена стока от магазина.

  ОтговорИзтриване