събота, 11 февруари 2012 г.

Пердетата - декорация с фантазия

      Част от основната декорация на дома са пердетата, които играят важна роля за цялостния завършек на интериора. Те са от голямо значение и затова трябва задължително да отговарят на стила и цвета на обзавеждането. Днес на пазара има голямо разнообразие от материи и десени, но трябва да изберете най-подходящите за Вашият случай. Не слагайте едни и същи пердета във всички помещения.  Така придавате визия на едно общо пространство и след време ще имате чувство, че стоите постоянно в една и съща стая, а това ще започне да Ви подтиска. Задължително всяко помещение трябва да има свои собствени пердета, дори домът Ви изцяло да е подреден в един стил.  Декорирайте прозорците стая по стая. Един от най-популярните начини, е да се поставят полупрозрачни пердета, но не винаги това е най удачното. В спалнята и детската стая задължително се налага да има и по-плътни /тежки/ завеси, които да изолират от шум и светлина. Много е важно пердетата да си подхождат със стила на стаята като цяло. Това не значи, че нюансите и цветовете на пердетата трябва да бъдат еднакви с дамаските на мебелите и килимите, но не бива да има огромна разлика в двете декорации. С помощта на пердетата може да добавите дълбочина на една стая, или пък да я направите закачлива и непринудена. Материите също са от значение. Изберете такива че да са устойчиви на избеляване, особено за стая, в която слънчевата светлина е по-силна. Това се налага в стаите с южно изложение. Въпреки, че коприната е луксозна и елегантна, оставете я за възглавниците или други вътрешни аксесоари, които нямат пряк достъп до слънчева светлина. Копринените тъкани избеляват много бързо. Завесите, които достигат до пода, зрително намаляват площта му, а по-късите го увеличават, и се предпочитат за малките стаи.
       Модерните пердета и завеси не изискват много фантазия и подготовка, затова тук ще Ви предложа някои елементи за аранжиране на класически модел, които бихте могли да направите и сами. С малко фантазия и труд може да преоформите и допълните старите завеси, които имате у дома. 

       В момента триъгълните елементи  са много модерни.
       За детската стая може да изберете пердета с картинки. При този случай в зависимост от това кой вид пердета /ефирните или завесите/ сте предпочели да са с орнаменти, съответно другият вид трябва да е дюс в подходящ цвят.

       За кухнята вариантите могат да бъдат много. Развихрете фантазията си!


9 коментара:

 1. Страшно много ми хареса идеята за перде с ябълките, което е на два реда. Представям си нещо подобно как ще стои в спалнята ми, но с по-дълго перде. Горното да е късо, а долното дълго. Дали ще стане?!? Обичам по-нестандартни неща, но като се стигне до изпълнението се оказва, че не е толкова просто.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Пердето с ябълките е в пропорция за кухня. Пердето за спалня трябва действително да бъде по-дълго и плътно. Не смятам, че така прекъснато, с тази празнина в средата, е подходящо за спалня. Но ако искате нещо нестандартно и "разчупено", може да си измислите Ваш модел на базата на това перде, но да отговаря на изискванията за спалня.

   Изтриване
  2. пердето за спалня с триъгълните елементи е страхотно,Как да се свържа с вас за да си го поръчам,

   Изтриване
  3. Аз не шия пердета. В работата си, като интериорен дизайнер, ползвам услугите на фирмите и ателиетата за пердета. Ще трябва да се обърнете към тях.

   Изтриване
 2. Браво!!! Много добра статия и зелените пердета са много модерни.

  ОтговорИзтриване
 3. Уау! Впечатлена съм! Определено бих използвала някои от техниките! Кухнята с черешките много ми хареса а и имам подобни десени и определено ще опитам! Благодаря за готината статийка :)

  ОтговорИзтриване
 4. Мога ли да поръчаме перде за кухнята ? Има ли телефон за връзка?

  ОтговорИзтриване
 5. Здравейте ,
  Може ли да ми кажете на какъв корниз или по какъв начин да закача перденца за кухня на алуминиева дограма

  ОтговорИзтриване