събота, 14 април 2012 г.

Декорация на мебели с декупаж

        Идват топли дни и все по-често искаме да бъдем навън. За да си направите подходящо кътче за релакс, може да използвате стари мебели, които вместо да изхвърлите – ще обновите с техниката “декупаж”. Тази техника за декориране се прилага върху всякакви предмети, но в случая искам да конкретизирам върху мебелите.
        Родината на това приложно изкуство е Китай. Наименованието му произлиза от френската дума de coupe - рязане, а découpage – изрезка. В миналото декупажът се е използвал най-вече за украсяването на мебели, които се облепяли с изрязани картинки. Тази украса най-много е била прилагана в Англия през Викторианската епоха, в стила Шаби шик.
       Техниките за декупаж са много-салфетна техника, 3D техника, техника Trompe loeil, художествен декупаж, техника Кракле, техника Shabby chiс, трансферни техники, техники с вакса и варак, техники с релефна паста и още други. Но не всички са лесни и приложими при домашни условия.
      Тук ще конкретизирам върху обикновения декупаж с хартия. За случая трябва да изрежете мотиви /по ваш избор/, които да залепите върху мебелите. Препоръчвам ви най-обикновен хартиен тапет – желателно най-тънкият, който можете да намерите. Необходимо ви е още – акрилна боя, лепило С200 или хубаво лепило за тапети, мека четка или мека кърпа, покриващ лак.Кутията е облепена с цяло парче тапет
       Преди да започнете да декорирате, измийте мебела върху който ще работите и го подсушете. След това боядисайте в подходящ цвят – цвета трябва да е еднакъв или много близък до основата на мотива, който ще залепите. В случай, че не можете да изрежете съвсем до края на контура, разликата няма да личи и ще се получи преливане.        Ако искате да монтирате определен мотив върху мебел с друг цвят, трябва да направите художествено замаскиране на разликата.


       Нанесете на гърба на картинката лепилото, като с помощта на четката го разнесете от центъра към страните. Внимателно поставете мотива върху детайла, без да остава въздух отдолу. Пригладете със суха четка или мека кърпа. След като лепилото изсъхне, нанесете лак, препоръчвам ви акрилен, защото съхне бързо и не оставя неприятна миризма. За да се получи абсолютно гладка и блестяща повърхност, трябва да се нанесат два – три слоя. При всеки нанесен слой изчаквате да изсъхне, преди да нанесете следващия. Колкото повече са слоевете лак, толкова по-добре е заличен ръба на картинката. Така мебелите могат да заживеят нов живот /поне за още известно време/.
4 коментара:

 1. Страшно много ми хареса белия скрин с розовите цветя и този с белите цветя, както и паравана. Това е страхотна технология, съвсем скоро попаднах на нея и съм изумена от начина, по който могат да се преобразят старите мебели и да станат толкова кокетни. Бях разбрала, че се изрязват и лепят салфетки, но щом става и с тапети още по-лесно ще е изрязването :)

  ОтговорИзтриване
 2. Много ми харесват мебелите, обновени по този начин. Моля кажете с какъв вид боя се използва за боядисване на мебелите, за да не се разлепят картинките?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За съжаление не мога да Ви дам конкретен вид боя, защото е "зависи какво има в дадения момент". Също така има значение дали мебела, който ще аранжирате е боядисан или е натурално дърво. Ако е боядисан ще трябва да го изшлайфате преди да нанесете новата боя - за да се получи добро покритие, без да се люпи след това. От личен опит - НЕ ползвайте бои с ацетонов състав, спрей-бои и автомобилни бои. Най-добри са акрилните бои с матово покритие. Консултирайте се в магазина от където ще купувате. Не смея да Ви кажа нищо конкретно, защото непрекъснато излизат нови видове /с някои не съм запозната/, а пък изчезват други.

   Изтриване
 3. аз поръчах на една фирма liadecor.com да ми облече климатика с плат и съм много доволен.

  ОтговорИзтриване