понеделник, 4 юни 2012 г.

Да направим кукла

          Имам честта да познавам едни от най-добрите психолози в България – истински, а не медийни, телевизионни звезди. Според тях всяко едно дете, независимо дали е момченце или момиченце в периода 2-5 години трябва да има своята кукла. Тя е необходима не само на детето, но най-вече и на родителите за да могат да следят състоянието на своето мъниче. Тъй като децата в тази възраст все още не са се самоопределили като личности, нямат представа за цялостта на своето тяло и чувствата които изпитват, те се идентифицират с куклата. Детето и куклата са едно цяло. Ако попитате своето момченце или момиченце как се чувства днес, то няма да ви отговори защото не разбира точно какво го питате, но ако го попитате дали куклата е добре или нещо я боли, дали е направила някоя беля, то веднага ще ви отговори, като прехвърли своите преживявания върху нея. Много важен признак е външното състояние на куклата. Ако съзнателно е изцапана или пък скъсана, то значи, че детето изпитва някаква душевна болка. Ако забележите нарастваща агресия във вашето дете спрямо куклата, то възможно е вашето мъниче да претърпява тормоз, за който не споделя. А има възможност и причината да е в друга душевна травма. Не се притеснявайте, че детето ви ще се привърже прекалено много към куклата си – излизайки от тази възраст децата я забравят, защото тя вече не им е необходима. Те са пораснали и навлезли в друг етап от развитието си, а куклата ще остане един спомен от детството им.
        Куклата трябва да е с размери около 20 см. височина. Може да е плетена, парцалена или пластмасова, но от мека пластмаса.
       За момченцата - освен кукла с момчешки вид, супермен, спайдърмен, джадай, Хълк.
        За момиченца – всяка кукла с момичешки вид, с изключение на Барби.
       Предлагам ви няколко кукли, които можете да изработите сами и по този начин да доставите още по-голямо удоволствие на вашето дете. 
За момченцата
За момиченцата


           Плетена кукла на една кука. Предложението е от моя приятелка, която е майстор на тези плетива. От бързане, снимките са правени преди да се сложи усмивката на куклата - тя задължително трябва да е усмихната.       И за тези, които се чувстват по-приятно при плетенето на две игли

4 коментара:

 1. Всички те изглеждат толкова щастливи и красиви... Моите деца е са имали кукла-любимка, незнам защо така се е получило, но тези тук са убийствено чаровни!

  ОтговорИзтриване
 2. здравейте , бихте ли ми казали с какво се прави цветът на бузките на куклата? с пастел ли?

  ОтговорИзтриване
 3. Здравейте!
  Боята трябва да попие в преждата, за да остане и след многобройните пранета на куклата. Може да се използва боя за прежда или тъкан, независимо дали е течна или суха. В случая е нанесена суха боя на прах. За пастел, не знам. Опитайте с пастел на някакъв плат преди да нанасяте върху лицето на куклата.

  ОтговорИзтриване
 4. Страхотни са, от къде мога да намеря схеми за дундестата кукла с кокчето, за да направя на малките ми близначки по една. Благодаря.

  ОтговорИзтриване