вторник, 24 юли 2012 г.

Панер за хляб, багети и франзели

        Когато сервираме на масата, трябва да спазим и необходимата етикеция. Съответно за закуска кифличките или кроасаните се поднасят в подходящи съдчета, а за обяд или вечеря - хляба се сервира в съответстващ на вида му панер. Обикновеният хляб, който е нарязан на филии се поднася в по-плитък панер. Франзелите и багетите, които не трябва да се нарязват много на ситно се поднасят в по-високи кошчета. Искам да ви покажа лесни за изработка панери за хляб, багети и франзели. Няма да посочвам размери, защото всеки ще си ги изработи според своето желание.
        За закуска можете да си направите съдове, като използвате купичка /независимо от каква материя/ и я покриете с парче плат изрязано в кръг и обточено, с размер двойно по-голям от височината на съда. Там, където плата стига до дъното на купичката пришийте ластик. Капачето на съдчето трябва да е с диаметър по-голям от отвора на купата, така че като го прихванете от едната страна за да стане на конус, да покрива отвора на съда. За да "държи" формата ватирайте или залепете "твърд" материал, който се използва в шивашката промишленост. 


          За рязан хляб на филии си изработете панер от плат, като в основата и стените вложите плънка, която е устойчива на мокрене, за да можете периодично да го перете. Аз сложих парчета от стара рентгенова снимка, от която предварително махнах плаката. Ако нямате подходящ пластмасов материал, може да ползвате и картон, но тогава трябва да оставите отвори през които да поставяте и махате картона.


         Франзелите и багетите се поднасят в по-високи панери /кошчета/. Така хляба няма да пречи на масата, франзелата ще я срежете само на две или три парчета, а багетата ще остане цяла.
Така изглеждат професионално направените кошнички


А така изглежда кошничката, която си направихме от пръчки и въже.

          Можете да си направите панери и кошнички от всякакъв материал - хартия, ратан, фурнир, въже, ракита, ленти плат, царевичак и каквото още ви хрумне. Техниката на изработка е който, каквото умее - шиене, плетене на една кука, макраме.

 От старо ново


"Кутия" за съхранение на франзели и багети
От ракита


От хартия
 Квадратен
 Кръгъл


        След като направите хартиените кошнички, оцветете с плътна боя и лакирайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар