вторник, 28 август 2012 г.

Да си направим свещи от пчелен восък

        Свещите са символ на домашен уют и душевна топлина. С нежната си приглушена светлина създават романтична атмосфера и релакс, а ароматите събуждат хубави спомени и създават добро настроение. На пазара има всякакви видове свещи, с разнообразна форма и от различни материали. Но убедена съм, че направената лична свещ в собствената ви кухня, ще създаде по-голям комфорт и задоволство. 
        Най-лесно се изработват свещи от пчелен восък, тъй като материала е по-пластичен от парафина и по-податлив на допълнителни температурни обработки. За направата на това изделие ни трябва пчелен восък и памучен фитил, ако желаете оцветители и ароматизатори. Има два начина за изработване - чрез изливане и чрез навиване. Когато ще правите изливани свещи, трябва да си намерите подходящи форми, а предполагам такива около вас-колкото искате. Кенове от безалкохолни напитки, малки шишета от минерална вода, кутийки от козметични кремове и всичко друго, което ви хареса и може да задържи топлата смес.


        Когато изработвате такова изделие, добре е да нямате пряка слънчева светлина. 
И така, започваме.
1. Най-напред покрийте плота, където ще работите с вестник или стара мушама за маса. На котлона, в съд на водна баня разтопете восъка, като внимавате да не заври. Аз го правя и без водна баня, но на много слаб котлон /на 1 позиция/. Ако восъка е на по-големи блокчета, начупете го на по-малки парчета. Така разтапянето ще стане по-бързо и по-равномерно. В получената течност може да капнете етерично масло за аромат и оцветител. Аз ги прибавям точно преди изливането и добре разбърквам. Ако искате свещта ви да е многоцветна-разделете восъка на няколко части и след това ароматизирайте и оцветявайте всяка поотделно.
2. Подгответе формичката си. Ако е от картон - отвътре я облепете с фолио. За да отделите по-лесно готовата свещ от формичката, трябва преди наливането да я намажете с олио, вазелин или масло.
3.Поставете фитила. Важно е фитила да е от 100% памук, достатъчно плътен и достатъчно по-дълъг от формата /продават се готови/. Може да бъде монтиран по два начина. 
Първо, като пробиете дъното на формичката и промушите от там фитила, като го застопорите от външната страна, а в горния край, го опънете чрез завързване за пръчка или шишче за скара. Аз използвам обикновен дървен молив. 
Втори начин е да направите фитила твърд и да го задържите с ръка докато наливате. Вземете дебел памучен конец за плетене на една кука /мильо/ и го нарежете на съответните дължини. Усучете ги един с друг /ако е голяма свещта, хубаво е да е четворно/. Накиснете получения фитил изпънат за 15 минути в разтвор от течен восък оцет и лимонена киселина. Извадете и го оставете напълно да изсъхне. След това, го потопете в разтопен восък и го задръжте под студена течаща вода, за да се втвърди и остане прав. 
4. Започнете да наливате восъка. Внимавайте да бъде плътно, да не остават празнини или мехурчета. Ако свещта ще бъде многоцветна и на слоеве, след изливането на първия слой, изчакайте да изстине и да се втвърди, и след това налейте следващия. Аз не изчаквам съвсем докрай този процес, и след наливането на другия пласт се получава едно леко и плавно преливане в цветовете. Отрежете фитила при основата. Ако има неравности в основата и искате да ги изгладите, натоплете метална шпатула и чрез допир с нея поправете където желаете. Аз използвам топла кърпа и "шлайфам" с парче остър вълнен плат.
За по-бързо изстиване на восъка, може да държите формичката в съд със студена вода
 

         След като всичко сте направили, може да оставите свещта да престои в хладилника, за да се втвърди напълно. В никакъв случай не я слагайте във фризера, защото там замръзва и след това става лесно чуплива и ронлива.

       Другият по-лесен начин за изработване на свещ от пчелен восък е чрез навиване на ролка.
       За целта ви трябва восъчна основа и фитил. 


      Восъчните основи представляват листове от восък, които са с двустранен релеф на пчелни килийки. Купуват се от пчеларските магазини.
1. С помощта на линийка и остър нож /може и макетен/, нарежете ленти в желаните от вас размери. Рязането може да се направи и с обикновена ножица. Ако искате свещта ви да има по-различна форма, разрежете квадратен лист по диагонал и така ще получите два триъгълника.
2. Поставете фитила. Задължително фитила трябва да надхвърля размера на свещта от двете й страни с 1 см. Ако формата на листа е триъгълник-поставете фитила по дължина на една от страните. 
3. Започнете да навивате около фитила. Ако е необходимо използвайте сешоар за да омекотите восъка. За да се получи по-стегната ролка, използвайте восъчна хартия между пръстите си и восъка. Само я използвайте - не я оставайте там. Така изолирате отчасти и топлината на ръцете си, и восъчната основа не се деформира. Внимавайте при навиването да съвпаднат ръбовете при основата на свещта. Когато свещта е напълно навита, притиснете крайния ръб към ролката за да се залепи. Ако е необходимо, затоплете със сешоар. Отрежете фитила при основата.

        Практичното в изработването на свещи у дома, е че като се получат остатъци от тях, може да ги съберете, комбинирате и да си направите нови.

8 коментара:

 1. Интересно и полезно! Благодаря за хубавите идеи! И блогът е чудесен! Поздрави! :)

  ОтговорИзтриване
 2. как можем да оцветим пчелния восък в бяло, с какъв оцветител

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За да се оцвети пчелният восък, първо трябва да се разтопи и в този му вид да се сложи оцветителя. Използвайте прахообразни бои, анилинови бои на маслена основа или натурални оцветители. Някои видове подправки също ще направят оцветяване - канелата ще направи оранжев цвят, а куркумата - розов. За нюансите на червения цвят, може да използвате парчета червило. Аз лично ползвам за оцветител восъчни пастели, продават се във всяка книжарница. Имайте предвид, че след като изсъхне, цветът става малко по-светъл от този, който виждате, докато восъкът е разтопен. Никога до сега не съм оцветявала восък в бял цвят. Когато ми трябва бяла свещ, ползвам парафин.

   Изтриване
 3. Много хубав блог.

  ОтговорИзтриване
 4. Здравей, Мира! С каква боя можем да рисуваме върху свещите

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте!
   Най-лесно може да рисувате с Контур за свещи на Marabu. От тях има в различни цветове и отделно с брокатен ефект, с перлен ефект и ефект металик. Тези Контури дават и допълнителна 3D възможност за украсяване на свещите, но там се изисква друга технология.

   Изтриване
 5. здравейте, за мен беше изключително интересно да прочета всичко това, тъй като за пръв път ще правя, откъде мога да си набавя всички видове продукти, които ще са ми необходими за изработката на свещи- и от пчелен восък и от парафин. Благодаря ви за споделения опит.

  ОтговорИзтриване
 6. здравейте, за мен беше изключително интересно да прочета всичко това, тъй като за пръв път ще правя, откъде мога да си набавя всички видове продукти, които ще са ми необходими за изработката на свещи- и от пчелен восък и от парафин. Благодаря ви за споделения опит.

  ОтговорИзтриване