събота, 27 октомври 2012 г.

Природен Ароматизатор


         В днешно време се предлагат разнообразни на миризма и вид ароматизатори за стая. Аерозолни, маслени, полусухи, автоматично задействащи се и още много други. Някои от тях с по-дълъг срок на действие, други по-неиздръжливи. С по-остър аромат или по-леки и ненатрапващи се. Всичките те обаче са химичен продукт и въпреки, че са тествани в лаборатории и не са вредни за организма – въздействат по различен начин на сетивата. Някои хора с алергии не могат да ползват тези съвременни продукти. Аз напрмер, от някои видове получавам главоболие. На други им съхне гърлото или им сълзят очите. Рецепторите на всеки човек реагират различно. Затова искам да ви предложа лесен начин да се доближим до природата, или да я “внесем” у дома. Няма да ви разкрия нищо ново, а напротив добре забравено старо – в древни времена хората са изгаряли билки или са правели отвари за да ароматизират и освежават домовете си. Освен това някои ароматизатори са с висока цена, а вие можете да ги направите икономично, като ползвате продукти от градината или останали продукти при приготвянето на храна и десерти /плодове, подправки, концентрирани аромати за сладкиши/.
         И така, нека да си направим природен ароматизатор за стаята.
Продукти
    Цитрусови плодове – Лимоните и портокалите са особено ароматни, по-здрави и по-издръжливи, и създават усещането за свежест. Могат да се използват няколко пъти.
    Билки - Всяка билка може да бъде използвана за съставка на ароматизатора. Аз предпочитам розмарин и мащерка.
    Борови или кедрови клонки с игличките - Може да има и други благоуханни дървета, които са подходящи, но аз предпочитам бор и кедър.
    Екстракти - едно капване на екстракт от ванилия или бадем дава по-богат аромат на сместа. Екстракта от мента има приятен свеж мирис.
    Подправки - Можете да използвате джинджифил, канела, индийско орехче, дафинов лист, карамфил, черен пипер, бахар или други, които ви харесват. Аз предпочитам канела на пръчки, защото има по-силен аромат и може да се използва няколко пъти.
         Но, ароматите, които са приятни за един човек може да са непоносими за друг. Затова използвайте описаните комбинации като насока, но си създайте ваши, които ще отговарят на вкуса ви. Можете да използвате лайка или липов цвят, които например аз не понасям.
        Комбинирайте съставките в средно голямо бурканче. Можете да използвате такова от мед, лютеница, течен шоколад, мармалад или каквото си намерите. Важното е отгоре да е със широк отвор. За предпочитане с пластмасова капачка, но ако е метална при затварянето сложете парче тънък найлон между капака и буркана със сместа. Така ще отделите вредното въздействие на метала.
Ароматни комбинации:
 Аромат 1: Портокал, канела и карамфил (бахар и анасон не са задължителни). Пропорции: 1 портокал, 2 пръчки канела (или 2 чаени лъжички на прах), 1/2 супена лъжица цели цветчета карамфил (или 1/8 чаена лъжичка смлян), 1/2 супена лъжица бахар, 1 звездовиден анасон (по желание). Аромата се разнася във всичките стаи и може да се претопля в продължение на няколко дни.

 Аромат 2: Лимон, розмарин, и ванилия. Пропорции: 3 стръка пресен розмарин, 2 лимона, 1 чаена лъжичка ванилия екстракт. Придава свежест и чувство за лекота.
 
Аромат 3: Лайм, мащерка, мента и ванилия. Пропорции: 3 зелени лимона /лайм/, 3-4 стръка прясна мащерка, 1/2 чаена лъжичка мента екстракт, 1 чаена лъжичка ванилия. Тази комбинация има много свеж, приятен аромат.

Аромат 4: Портокал, джинджифил (пресен или на прах) и бадемов екстракт. Пропорции: 1 портокал (или кори от 2 портокала), нарязано парче от джинджифил (или 1 ч.л. смлян), 1/2 чаена лъжичка бадемов екстракт.  Това е сладък и вкусен аромат. Създава усещане за домашен уют и топлина.
 
Аромат 5: Борови или кедрови клонки, дафинови листа и индийско орехче. Пропорции: шепа от борови клонки или игли, 4 дафинови листа, 1 цяло индийско орехче, външния слой на което е настърган в сместа. Това е универсален аромат. Ако ползвате цяло индийско орехче, с раш-пила настържете външната повърхност - това ще освободи аромата му. Добавете цялото индийско орехче заедно със стърготините.
        За удобство и разнообразие можете да си направите готови смеси, които да съхранявате в хладилника и да използвате когато решите.
При съхраняване
         В хладилника – към съставките добавете и водата. По този начин те издържат по-дълго време /1-2 седмици/. Ако ги оставите без вода, плодовете и билките много бързо увяхват и променят качествата си.
         Във фризера – тук има дълбоко замръзяване, така че може да оставите бурканите и без вода. Тук вече можете да ги съхраните и за по-дълго време. С вода или без вода, съставките запазват своето качество. Ако наливате течност, внимавайте да не пълните изцяло буркана, защото при замръзването обема й се уголемява. 
Употреба на ароматизаторите
         Сместа трябва леко да се нагрява за да изпуска постепенно аромата си. Това може да стане по няколко начина, в зависимост от уредите, с които разполагате.
         Най-простия и лесен начин е на котлона. Изсипете съдържанието на буркана в подходящ съд и го поставете на котлона да се изпарява на много ниска температура, например на половин степен. Така се използва и много малко електроенергия, защото термостата на котлона го поддържа леко затоплен. Аромата трябва бавно да се отделя, а не сместа да ври. По този начин приятната миризма ще се разпространи във всички стаи и леко ще овлажните въздуха. Все пак от време на време поглеждайте съда за нивото на водата, за да не се изпари изцяло и съставките да се запекат на дъното. Миризмата на загоряло не е приятна на никой.
         Може да използвате съд за Фондю /ако имате такъв/. Хубавото при него е, че е възможно да го поставте във всяка стая, където пожелаете. С чаената свещ ще осигурите ароматизиране за 3-4 часа /докато не изгори свещта/. Подобно на бавния котлон, тук слабата топлина освобождава много фин аромат - достатъчно за една стая. Затоплете буркана със сместа в микровълновата преди да я изсипете в съда за фондю. Може да използвате този начин, когато имате гости – ефектно, елегантно, интересно и приятно.
          Ако имате електрическа подложка за поддържане на топъл съд, може спокойно да я използвате. Такава е подложката на някои кафе машини /за шварц кафе/. Ако подложката е за чаша – директно можете да сложите отгоре буркана, като предварително го затоплите в микровълновата. Също така може да импровизирате със съда за затопляне на бебешките шишета с храна.
              Декоративна поставка за чаена свещ. Имате възможност да използвате една, две или три чаени свещи. Съда, който поставяте не трябва да е с много дебели стени, и задължително сместта трябва предварително да е загрята. Аромата, който се отделя е много лек и фин. За по-силен аромат трябва повече топлина. Все пак не оставяйте свещите без надзор.
         Ако се наложи да добавяте течност към сместа, винаги доливайте гореща вода, за да не се прекъсва процеса. Повече топлина, гарантира повече аромат.
         Всеки природен ароматизатор може да се употребява 2-3 пъти. След като сместа е затоплена и е ползвана няколко часа, водата става мътна, някои от съставките губят свежия си вид, но запазват ароматните си качества. 
Неупотребявана и употребявана смес
         Между приложенията съхранявайте буркана в хладилника. Ако е необходимо долейте още вода.
        За да бъде по-евтино и икономично, за приготвянето на тези природни ароматизатори може да използвате съставки, които имате налични у дома.
Например, ако някога сте готвили с пресен джинджифил запазете остатъците, нарежете ги на парченца и ги замразете. Когато ядете портокал - запазете портокаловите кори. Съхранявайте ги в хладилника или фризера, докато не ви потрябват. Ако имате билки в градината или имате остатъци от билки, които сте закупили за готвене, могат да бъдат замразени и съхранени за използване в тези ароматни смеси. Използвайте подправки с изтекъл срок на годност. Може да са загубили по-голяма част от вкуса си, но все още миришат добре. Вместо да ги хвърляте, използвате ги за ароматизираните води.
             Наближават празници – ето ви една идея за оригинален подарък. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар