вторник, 27 ноември 2012 г.

Декупаж в 3D с двоен ефект


        Вече споменах, че за декориране е подходяща всяка повърхност – стъкло, керамика, метал, картон или пластмаса. Сега искам да ви предложа, вид декупаж, който е много атрактивен и стилен. Това е техника, в която се опитвам по по–лесен начин да постигна оригиналните ефекти, които се получават при 3D декупажа; при техниката Trompe loeil (която е на основата на рисуване) и при техниката Crackle (изкуствено се придава състарен вид на предметите). Това са сложни техники, които не винаги могат да се приложат при домашни условия, и не винаги можете да си намерите специалните материали за тях.
Необходими материали:
Изчистени яйчени черупки
Неразредено PVA лепило
Четка
Пинсети или друг предмет с остър връх (малка ножичка или клечка за зъби)
Бутилка (предмет) за декупаж – трябва предварително да я грундирате. За целта е подходяща всякакъв вид бутилка, като материал и вид, защото при този декупаж много лесно се скриват надписи и релефи по предмета.
         Най-напред си подгответе яйчените черупки. Първо трябва да махнете ципата от вътрешната страна на черупката. Това става много лесно, когато черупката е прясна. Ако имате стари черупки, накиснете ги за един ден в студена вода, и отделете ципата. Начупете черупките на парченца. За да имам винаги готов материал за тази техника, аз събирам /при готвене/ изчистените яйчени черупки в картотена кутия.
          Изчистете бутилката от етикетите.
         Сложете с четката, на малка площ, по-голямо количество от лепилото. Поставете парченце от черупката. С помощта на връхчетата на ножицата или друг остър предмет притиснете парчето яйчена черупка към повърхността на предмета, така, че то да “легне” в лепилото. Ако искате да го донагласите или изместите, използвайте клечка за зъби. И така всяко следващо парченце от яйчената черупка. Работата не е сложна, нито пък тягостна. Не е по–тежка, и не отнема повече време от плетене, бродиране, сглобяване или шиене на гоблен. Само трябва да имате желание и малко търпение, а то при декупажа винаги е необходимо.
        След като сте изпълнили своята идея и лепилото изсъхне, оцветете, добавете картинка с обикновен декупаж и сложете цветен акцент. Може да подчертаете структурата на бутилката, като оцветите с четка част от парченцата черупки с други цветове, в произволен ред или като мозайка. Успешно може да съчетаете техниката декупаж с изобразителното изкуство, като доизрисувате някои от фигуралните елементи от салфетката или нарисувате произволен елемент.
       
Всичко зависи от вашето въображение. Накрая, покрийте с един слой лак. Аз използвам разредена консистенция.


2 коментара: