неделя, 11 ноември 2012 г.

Декупаж на предмети

          Техниката "декупаж" може да се приложи върху всякакъв вид предмети. Необходими са ви лепило С200 и бързосъхнещи акрилни бои и лак, защото освен, че бързо съхнат, но и не оставят неприятна миризма. Практически начина на работа е еднакъв с този, който ви описах при декупаж на мебелите. Само, че мотивите, които ползвате тук са от по-различна материя, което води до някои малки доуточнения. Картинки можете да изрежете от каквото решите – списания, етикети, разпечатки, които сте харесали в интернет, салфетки. Ако ще разпечатвате на принтер, хартията, която ще използвате трябва да е максимално тънка /до колкото ви позволява машината/. Ако използвате картинка, изрязана от списание, трябва предварително да я потопите във вода, тъй като листата са “по-жилави”, изчакайте 1-2 секунди и след това я подсушете с книжна салфетка. Това се прави непосредствено преди намазването с лепило и полагането на детайла върху предмета. Най-трудно се работи с мотиви от салфетка. Независимо дали е двуслойна или трислойна, ползвате само горния /един/ слой. И тъй като материята е много тънка и мека, при намазването с лепило и поставянето върху повърхостта, детайламоже да се намачка или скъса.
         Преди да започнете трябва да си подготвите предмета, който ще декорирате. Измийте го старателно и го подсушете. Ако е от дърво, оставете го няколко часа на обезпрашено масто, за да излезе влагата от него. Ако е от картон, достатъчно е хубаво да го изчеткате и избършете с мека кърпа. При работа със стъкло, добре ще бъде превантивно да го почистите със спирт. След това, ако желаете или има необходимост от основа, оцветявате предмета с боя еднаква или поне близка до основата на картинката. Ако детайла, който ще залепвате е изрязан точно поконтура, може да бъде без основа или тя да е в друг цвят. 
         Намазвате с помощта на мека четка гърба на картинката с лепило С200. Нанасяте от центъра към страните. Поставяте внимателно мотива върху предмета като се стараете да не остава въздух отдолу. Със суха четка леко пригладете по повърхността. Така, ако има останала шупла, ще я изкарате към края. След като изсъхне лепилото, нанесете лак. Може да е повече от един слой – за здравина или ако искате да заличите ръба на картинката. При всеки нанесен слой изчаквате лака добре да изсъхне,и след това полагате следващия.
          При работа с детайл от салфетка, монтирането на картинката се извършва по следния начин: нанесете един слой лепило върху избраната повърхност и залепете салфетката върху него. С малка четка потопена в лепилото започнете да изглаждате внимателно картинката като започнете от средата и постепенно изглаждате към всички краища. Трябва да пригладите всички ръбчета, които са се образували при първоначалното залепяне. След като го направите, оставете известновреме да изсъхне и след това лакирайте.
         Техниките за работа при отделните видове предмети и при другите видове декупаж е различна. Понеже идват празници, за които може да изявите желание да направите сами подаръците, в следващитепубликации ще споделя с вас още идеии и възможности.


Няма коментари:

Публикуване на коментар