понеделник, 10 декември 2012 г.

Алтернативни коледни венци

         По традиция коледният венец се изработва от растението Илекс. 
        У нас илекса е известен под наименованието джел или бодлива зеленика. Естествено разпространен е в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица. Като рядък вид той е под защитата на закона и е вписан в Червената книга на България. Вечнозелен храст с лъскави зелени бодливи листа, бели цветове и червени плодчета. Достига височина 7м, а на ширина 3м. Минималната температура, на която издържа е (-25С). 

        Клонки от илекс са традиционен елемент в коледната декорация, поради атрактивния си външен вид, който има точно по това време на годината. От тях се правят коледни украси, венчета за стени или за празничната трапеза. С тях дори се украсяват коледните сладкиши, изпечени в специални форми. Неговото време за цъфтеж е май-юли. Цветовете му са бели, ароматни, върху къси дръжки. След цъфтежа се образуват кръгли плодове в ярък червен цвят, които се запазват дълго време. Плодовете на илекса са отровни. Историческите летописи разказват, че по коледните празници келтите в древна Галия - друидите, раздавали клонки от илекс (джел) - по това време те винаги са отрупани с узрели червени плодчета. В древния Рим илексът (джелът) бил посветен на Сатурн и бил символ на здравето и щастието. Според цветолечението, подтиска гнева и омразата в хората, които са в близост до растението. 
        И въпреки, че илекса (джела) е изключително красиво растение, а елхичката, освен, че е красива е и ароматна, аз апелирам да не ги използвате при украсата на своя дом. Направете сметка сами колко млади растения се съсипват през коледните празници. Населението непрекъснато нараства и се размножава, с което нараства и унищожението на природата. Когато човек има желание, може да постигне празнично настроение и с други алтернативни форми за украса. Това искам да ви предложа сега – направете си красиви и различни коледни венци, които ще заредите с много чувство и душевна топлина. От години използваме у дома изкуствена зелена елхичка и си правим различни видове венци от разнородни материали, и това никога не ни е помрачило празниците.


 


           Възможно е, ако желаете да си засадите илекс (джел) у дома. Поради изключително бавният си растеж, растението е подходящо за отглеждане в саксия. Нуждае се от песъчлива лека почва, която през лятото трябва да се поддържа влажна. Това растение е двудомно т.е. растенията са мъжки и женски. Характерните червени плодчета се появяват през есента само на женските растения и остават през цялата зима. Желателно е да имате мъжко и женско растение, в противен случай няма да се формират хубави плодчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар